• en

 

A karcsúság titkai - ELIXÍR Magazin - 2007. július

Az egészség és az ideális testsúly megőrzése mindannyiunk számára fontos, de azoknak, akik színpadon is szerepelnek, különösen nagy hangsúlyt kell fektetniük a testükkel való összhangra. Tunyogi Henriett balettművész számos szakmai elismerés mellett Angliában megnyerte a "Nőiesség, szépség, életfilozófia" jegyében rendezett versenyt.

 

A szigetországban jól ismert, akupunktúrára és kínai orvoslásra felépített rendszer szakemberei a jó megjelenésen túl azt is figyelembe vették, ki mennyire elkötelezettje az egészséges életmódnak. Henriettel a megmérettetésről, és karcsúságának titkairól beszélgettünk.

- Ahogy a verseny kiírásában is szerepel, a szakmai zsűri kíváncsi volt a versenyzők életfilozófiájára is. Te milyen gondolatokat osztottál meg velük?

- Amikor a színpadon beszéltem, elmondtam, hogy az egészség véleményem szerint elsősorban lelki egészség, hiszen ma már közismert tény, hogy a betegségeknek sok esetben lelki okai vannak. Ezen kívül hangsúlyoztam belső egyensúlyunk fontosságát, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy harmóniában éljünk önmagunkkal. A többiek szinte kivétel nélkül csak a fizikai egészségről beszéltek, és valahogy megfeledkeztek a lelki megközelítésről. Azt gondolom, a zsűrinek nagyon szimpatikus volt, hogy ezt a nézőpontot választottam.

- Ha a megjelenésed nem azt tükrözné, hogy magad is törekszel így élni, nyilván nem lettél volna hiteles a szemükben. Mit teszel azért, hogy összhangban éljen tested-lelked?

- Balett-táncosként mindig is figyelnem kellett a testemre, alkatilag azonban nem vagyok hízékony, ezért sosem kellett önsanyargató módszerekhez folyamodnom. Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmit sem kell tennem azért, hogy egészséges legyek, jó formában tartsam magam, és megfelelően tudjak teljesíteni.
Hogy a szervezetemnek a legjobbat adjam, igyekszem mindig a szezonnak megfelelő friss gyümölcsöket fogyasztani, törekszem arra, hogy bioételek kerüljenek a tányéromra, és ha lehet, magam készítem el a különböző fogásokat. Éppen ezért a lehető legkevesebbszer járok el étterembe, hiszen csak akkor tudjuk igazán, hogy mi van az ételünkben, ha mi magunk állítjuk össze.
Egy időben odafigyeltem arra, hogy a szénhidrátot különválasszam a fehérjétől, és rengeteg energiát adott ez a fajta táplálkozás. Nem voltam álmos délután, nagyon friss voltam szellemileg, érezhetően javult a memóriám. Amikor úgy érzem, hogy szükségem lenne egy kis feltöltődésre, ezt a módszert alkalmazom.

- Mennyire fogadja el ezt a biotáplálkozást a férjed, Vásáry Tamás karmester?

- Nagyon hálás nekem, hogy ezt itthon bevezettem, mert korábban nem táplálkozott tudatosan, és amióta így építem föl az étrendünket, számos pozitív változást tapasztalt magán. Régebben például problémái voltak az ízületeivel, viszont amióta egészségesen táplálkozik, és semmilyen rossz lerakódás nem alakul ki a szervezetében a tartósítószerek és a különféle adalékanyagok révén, megszűnt minden panasza. Az, hogy tiszta ételeket fogyaszt, a teljesítőképességén is érződik, fiatalos lendülettel, fáradhatatlanul végzi a munkáját.

- Vannak olyan élelmiszerek, amiket kiiktattatok az étrendetekből?

- Gyakorlatilag mindent ugyanúgy eszünk, mint korábban, csak odafigyelek arra, hogy az általunk választott élelmiszerek mentesek legyenek a káros anyagoktól. Igazán finom süteményeket lehet készíteni a sok gyümölccsel, és bár barna liszttel főzök, ugyanúgy készítek főzeléket, mint bármely másik háziasszony. A repertoárunk tehát a konyhaművészet terén is széles, változás csak a felhasznált alapanyagokban figyelhető meg. Sokan azt hiszik például, hogy ha valaki vegetáriánus, akkor az biztos rendkívül unalmasan és íztelenül étkezik, pedig valójában ennek az ellenkezője igaz, hiszen a megszokott fogások sem azért finomak, mert hússal készültek, hanem épp a sok zöldség és az ügyesen használt fűszerek teszik azokat zamatossá.

- Nem okoz plusz munkát a konyhában ezeknek a káros anyagoktól mentes ételeknek az elkészítése?

- Most már nem, de az igaz, hogy korábban igényelt némi ráfordítást. Ki kellett tapasztalnom, hogy hol juthatok hozzá a legjobb alapanyagokhoz, és időre volt szükség, hogy mindennek utánaolvassak, illetve hogy kitapasztaljam, hogyan viselkednek ezek az egészséges alapanyagok.
Ha például teljes kiőrlésű liszttel készül a rántás a főzelékhez, lehet, hogy kicsit hígabbra sikerül, a fehér liszt ugyanis jobban "megköt", viszont nem tartalmazza azokat a szervezet számára hasznos összetevőket, ami miatt érdemes a barna liszt mellett dönteni. Az íze viszont teljes kiőrlésű liszttel is nagyszerű, ráadásul sokkal egészségesebb, akik pedig fogyni is szeretnének, azok számára mindenképpen ajánlott váltani.

- Annak ellenére, hogy munkádból adódóan mindennapjaid része a mozgás, sporttal is hozzájárulsz ahhoz, hogy jó formában legyél? - A mozgás rendkívül fontos szerepet játszik az életemben, még akkor is igénylem, ha éppen pihenőn vagyok -igaz, ez elég ritkán fordul elő. Amikor sportolok, az energiáim felszabadulnak, és a mozgás egyensúlyt teremt bennem. A testi feltöltődés mellett szellemi frissességet is ad, akár már az is, ha sétálok egy nagyot. Ha időm engedi, elmélyedem a jógában, úszni járok, és ami nélkül nem tudom elképzelni a mindennapjaimat, az a Pilates.
Ez a mozgásforma olyan testtudatosságot ad, amit semmi mással nem érhetünk el. Ha megismerjük saját erősségeinket és a gyenge pontjainkat, a Pilates gyakorlásával felépíthetünk egy teljesen egészséges testet, éppen ezért szívem szerint mindenkinek megtanítanám.
Mielőtt rátaláltam volna, előfordult, hogy fájt a gerincem, s a csontkovácsom javasolta, hogy próbáljam ki a Pilatest. Ahogy kezdtem elmélyedni benne, és saját testemen is éreztem a rendkívül kedvező változásokat, azt gondoltam, az egyik legjobb dolog az életemben, hogy valaha fájt a gerincem, mert ennek köszönhetem, hogy megismertem ezt a fantasztikus technikát. A testre és a lélekre egyaránt pozitívan hat, hiszen akármilyen fáradt is vagyok, nem hagyom, hogy lebeszéljem magam a mozgásról, és már egy félórás gyakorlás is erővel tölt fel.
Azt gondolom, hogy a testünkkel nem elég annyit törődni, hogy naponta többször fogat mosunk, és szépen felöltözünk, hanem rendszeres mozgással is gondoskodnunk kellene róla. Azok, akik nem sportolnak, sokkal hamarabb megöregszenek, mint a mozgékony típusok, és sokkal hamarabb megtapasztalják az ízületi bántalmakat, mozgásszervi panaszokat.

- Bár a balett - így kívülről szemlélve legalábbis - könnyed, légies mozdulatokból áll, megterheli a testet?

- A balett sajnos nagyon igénybe veszi a testet, már-már egészségtelen módon megterheli a táncosokat. Éppen ezért örülök annak, hogy az életem részévé vált a Pilates, mert ha érzem, hogy valami meghúzódott, helyre tudom tenni a megfelelő mozdulatsorral.
Mindannyian tudjuk, hogy a balett egy kifelé fordított tartást vár el a lábtól, ami semmiképpen sem tekinthető egészséges állapotnak, viszont a Pilates egyik legfőbb építőköve, hogy a testet paralellé változtassa, szimmetrikusan dolgoztassa meg, ami az én esetemben különösen fontos a sok kifelé forgatás után. Azoknak is érdemes kipróbálniuk a Pilatest, akik ülőmunkát végeznek, hiszen ez a mozgásforma komoly figyelmet szentel a hát- és a derékizmok átmozgatására, azok számára pedig, akik stresszben töltik a hétköznapjaikat, igazi kikapcsolódást jelenthet.

Bagaméri Viki

Henriett üzenete: Igaz, hogy fogyókúrázni nem szoktam, de nagyon sokat olvastam a helyes táplálkozásról, és nagyon figyeltem arra, hogy a szervezetem milyen visszajelzéseket küld bizonyos ételek elfogyasztása után. Azt gondolom, hogy a legtöbben azért túlsúlyosak, mert többet esznek, mint amennyit kíván a szervezetük - egy idő után már csak azért esznek, mert finom az étel, és nem azért, mert továbbra sem laktak jól. Bár most divatos nagyon vékonynak lenni, és a kifutókon szinte csak nádszálkarcsú modelleket láthatunk, mégis azt gondolom, hogy nem kell mindenkinek arra törekednie, hogy veszítsen a kilóiból. A legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, szerintem ugyanis sokkal imponálóbb, ha elégedettséget, önbizalmat sugározunk, mintha megszabadulunk a fölöslegesnek kikiáltott kilóinktól, és kimerültség, elkeseredettség, önbizalomhiány árad belőlünk. Gondoljunk csak bele, hány olyan szép nő van, akire - mivel olyan "elgyötört" - nem jó ránézni, míg néhány gömbölydedebb lány olyan erőt és vidámságot ont magából, hogy eszünkbe sem jut arra gondolni, vajon mi a ruhamérete.