• en

 

Boldogan röpködök - Fesztivál Magazin - Balatonfüred - 2006

- A Villa Alba Művészeti Fesztiválon Tunyogi Henriett balettművész is bemutatkozik. Pályafutása során kire hallgat, kire épít szakmailag?

- Külön öröm számomra, hogy egy olyan fesztiválon léphetek fel, amelyiknek szereplője lesz Tokody Ilona művésznő is. Ő ugyanis folyamatosan figyelemmel kíséri a pályafutásomat, ellátogat az előadásaimra, közben mindig jegyzetel, leírja azt, amit lát. Azt hiszem, talán tőle tanultam a legtöbbet szakmailag, annak ellenére, hogy ő nem balerina, hanem operaénekesnő.

- Ezek szerint az előadások után megbeszélik, mit lehetett volna másképpen csinálni?

- Azokat a művészi trükköket osztja meg velem, amelyek függetlenek a tánctechnikától, olyanokat, ami az előadóművésznek szól, aki a színpadon játszik: például, hogy milyen legyen a tekintetem, milyen egyéniséget hozzak ki magamból, hol legyek líraibb; maximálisan építőek a szavai. Nekem ez óriási megtiszteltetés, hogy Ilonát érdekli a sorsom, s hogy segíteni akar nekem.

- Ezen az estén Vásáry Tamás zongoraművész, a férje fogja kísérni zongorán. Milyen vele együttdolgozni?

- Fantasztikus érzés, az ő lénye, zene iránti szeretete nagyon inspiráló számomra. Miközben zongorázik, olyan mélységekig jut el a lelkemben, amiről nem is tudtam, hogy bennem létezik. Sokszor csodálkozom: Hát ez is én lennék?!

- Mit jelent önnek a tánc, a mozgás?

- Majdnem mindent, ez az életem! Gyerekkoromtól fogva táncolok, és el sem tudom képzelni az életemet nélküle. Hogy mit ad nekem a tánc? Egy magasabb rendű szellemiséget, ami az embert boldoggá teszi és építi. A zene, a kultúra, az esztétikum, szépség, ez mind építő jellegű, s ha ezekben ki tudok teljesedni, harmóniát árasztok a környezetemben azáltal, hogy nekem örömet ad, amit csinálok.

- Tánc közben észreveszi, ha fizikailag elfárad?

- Előfordul, hogy a cipő véresre töri a lábamat, vagy meghúzódik valamelyik izmom, de nem érzem, mert a tánc alatt boldogan röpködök!